Travaliul si nasterea


Cum sa treceti mai usor prin travaliu

 Unele tratamente traditionale, cum ar fi o sticla cu apa calda tinuta pe burta, gheata, statul intins intr-o camera intunecoasa, msarea locului dureros, muzica, miscarea, odihna sau prezenta persoanelor dragi, pentru a ne alina suferinta le facem la maturitate din reflex.
Toate aceste actiuni pot fi foarte folositoare in timpul travaliului. Daca vei naste acasa, vei fi libera sa faci tot ceea ce e nevoie pentru a te simti mai bine. Daca nasti la spital va trebui sa ceri asistenta.
Comunica cu exactitate moasei si celor care se afla langa tine cum te pot ajuta sa te simti mai bine.
Relaxare 
Frica resimtita de majoritatea femeilor in timpul travaliului poate acutiza senzatia de durere. 
   Daca inveti sa te relaxezi, vei reusi sa reduci tensiunea si vei face bine atat copilului, cat si tie insati.
   Daca esti relaxata, iti vei conserva energia; vei impiedica redirectionarea sangelui dinspre uter; in situatiile tensionate, organismul presupune ca trebuie sa iesi din situatia in care te afli asa ca redirectioneaza sangele catre membre si inima, astfel incat sa poti fugi.
   Daca esti relaxata, atunci respiratia ta va fi normala si vei furniza suficient oxigen copilului, muschii uterului se vor contracta mai usor, iar copilul se va naste mai repede, vei fi in alerta, nu extenuata, si gata sa-i acorzi toata atentia copilului tau.
Sprijin
Alege-ti cu atentie persoana pe care vrei sa o ai langa tine in momentul nasterii: trebuie sa fie o persona care sa nu fie coplesita de situatie, care sa fie capabila sa te incurajeze, sa fie langa tine atat fizic, cat si mental. Aceasta persoana ar putea fi partenerul de viata, mama, sora sau o prietena.
    In cazul in care doresti sa fii asistata de mai multe persoane, ia in considerare marimea salii de nasteri. Comunica-i persoanei respective sau persoanelor exact cum doresti sa te ajute. Informeaza-i despre ceea ce se va intampla si avertizeaza-i ca s-ar putea sa te razgandesti cu privire la unele lucruri stabilite anterior nasterii. Schimba-ti pozitia ori de cate ori simti nevoia.
Respiratia
Majoritatea tehnicilor de relaxare se concentreaza pe respiratie si pe mentinerea acesteia intr-un ritm normal.
    Din cauza sentimentului de frica si a tensiunii, respiratia devine sacadata, expiratia se scurteaza si aerul ramane blocat in gat. Vei ameti si nu te vei mai putea controla.
Incearca sa iti mentineti ritmul repiratiilor si in timpul contractiilor. Inspira pe nas si expira pe gura. In timpul expiratiei, coboara umerii si incearcati sa eliberezi tensiunea din corp.
Repeta in gand cuvantul "relaxare" pentru a nu uita sa respiri. Nu uita ca intre contractii exista pauze.
Masajul
Masajul s-ar putea sa fie folositor. Majoritatea femeilor au dureri in partea de jos a spatelui.
Roaga-ti partenerul:
• Sa te maseze cu miscari circulare, la baza coloanei vertebrale, folosindu-si podul palmei si exercitand presiune.
• Sa-si foloseasca degetele mari pentru a te masa pe fiecare parte a coloanei.
• Sa-ti maseze umerii, cu miscari lente si ferme. Te va ajuta sa respiri relaxat.
Unii medici sustin ca poate fi de ajutor sa incerci sa vizualizezi modul in care copilul trece prin deschiderea uterului.
Pe de alta parte, iti poti imagina ca esti intr-un loc in care te simti bine si in care de obicei te relaxezi. De exemplu, pe malul marii, intr-o gradina sau in dormitorul tau.
Apa
Apa este un mod minunat de a atenua durerile. De obicei, cand vrei sa te detensionezi, o baie sau un dus te ajuta foarte mult. Si in timpul travaliului, apa poate fi de folos.
     Intra in cada cu apa sau fa un dus, lasand apa sa curga pe spate pentru a crea un echilibru cu partea din fata unde se simt   contractiile.
Daca spitalul unde nasti are un bazin, il poti folosi pentru a calma durerile si poti chiar naste acolo. 

Febra in timpul travaliului

Temperatura normala a corpului se incadreaza de obicei intre 36.5 si 37 de grade Celsius. Efortul depus de gravide in travaliu poate creste temperatura pana la 37.5 grade Celsius, fara a pune probleme medicale, insa daca aceasta se depaseste pe parcursul travaliului ar putea fi semn de deshidratare sau mai grav, de infectie si trebuie luate masuri medicale imediate!

Cauzele febrei in travaliu

    O crestere a temperaturii corporale la 38 de grade Celsius in timpul travaliului ar putea indica o deshidratare a gravidei, ceea ce inseamna ca necesita un surplus de lichide.
Tot ce depaseste aceasta temperatura ar putea fi un semn de infectie, ceea ce inseamna ca ai putea avea nevoie de administrarea de antibiotice, atat in travaliu cat si o perioada dupa nastere.
Infectiile din timpul travaliului la femei sunt localizate in general in:
  • zona vaginala;
  • uter;
  • tractul urinar;
  • vezica urinara.
Nu toate infectiile care apar in travaliu sunt cauzate de o complicatie a sarcinii. Acestea pot aparea si pe fondul unor afectiuni preexistente sarcini.
O alta cauza a aparitiei febrei in travaliu ar putea fi anestezia epidurala. O administrare prelungita a acestei anestezii (pe mai multe ore) ar putea determina cresterea temperaturii corporale, fara a avea legatura cu infectia, dar care ar putea fi tratata cu antibiotice de catre medici, pentru orice eventualitate.

Cum afecteaza febra travaliul si fatul? 

 
   Cresterea temperaturii nu afecteaza travaliul in sine. Daca aceasta este cauzata de o deshidratare, atunci travaliul s-ar putea prelungi (ba chiar s-ar putea opri, in unele cazuri). Aceasta ar putea conduce la inducerea travaliului.
Febra maternala in timpul tarvaliului are efecte si asupra fatului. Insa acestea apar pe termen scurt. La fat s-ar putea constata o crestere a pulsului de la 120-160 batai pe minut, cat ar trebui sa aiba, la peste 170 de batai. De asemenea, bebelusii nascuti din mame care au avut o temperatura de peste 38 de grade Celsius in timpul travaliului prezinta sanse crescute sa:
  • aiba un scor Apgar scazut la nastere;
  • prezinte o slabiciune musculara la momentul nasterii;
  • aiba nevoie de resuscitare sau oxigen;
  • sa aiba nevoie de ingrijiri speciale la sectia de terapie intensiva neonatala;
  • sufere un atac de apoplexie.
Nu s-au dovedit pana acum efecte pe termen lung cauzate de febra maternala la bebelusi in timpul travaliului. Bebelusii nascuti din mame care au avut febra ca urmare a unei infectii a lichidului amnitotic, pot prezenta dificultati de respiratie, chiar si pneumonie, care poate fi amenintatoare pentru viata lui.

Simptome asociate febrei care indica infectia in timpul travaliului
  • puls accelerat (peste 100 de batai ale inimii pe minut);
  • o usoara scadere a tensiunii arteriale;
  • stare generala alterata;
  • senzatie de greata;
  • letargie;
  • deshidratare (sete continua);
  • miros neplacut puternic al secretiillor vaginale;
  • inrosire la fata;
  • bufeuri de caldura alternate cu frisoane;
  • crampe abdominale minore, dar constante;
  • dureri de spate (in partea superioara, mai aproape de coste, unde sunt rinichii), indicand infectie urinara sau la rinichi.

       Travaliul si nasterea, 7 lucruri pe care orice gravida trebuie sa le stie.

    • 1. Vei fi stresata si nervoasa si nu iti vei aminti tot de la cursurile prenatale
    • 2. Inceperea travaliului nu este marcata mereu de ruperea apei
    • 3. S-ar putea ca bebelusul sa ti se para uratel dupa nastere
    • 4. Asteapta-te ca planul tau de nastere sa fie dat peste cap
    • 5. Nu renunta la epidurala sau la medicamente anestezice in timpul nasterii naturale
    • 6. Vei renunta la pudoare!
    • 7. Fii pregatita sa faci fata unui travaliu lung
      Travaliul si nasterea sunt doua evenimente extrem de importante in sarcina, despre care multe gravidute sunt adesea prea putin informate. Dincolo de durerile provocate de nasterea naturala sau de ruperea apei de la momentul declansarii travaliului, exista o multime de alte lucruri pe care este important sa le stii si sa le ai in vedere cand te apropii de sfarsitul sarcinii!

    Vei fi stresata si nervoasa si nu iti vei aminti tot de la cursurile prenatale 

    In teorie, stii foarte bine ce ai de facut din momentul in care ti se rupe apa sau apar contractiile care dau de gol travaliul si pana dupa nastere.

         Ai facut o multime de ore de cursuri prenatale sau ai citit cu atentie cum trebuie sa respiri, in ce pozitii sa stai etc. Totusi, trebuie sa fii pregatita sa uiti o mare parte dintre aceste informatii in momentul in care incep sa apara simptomele travaliului.
        Emotiile si stresul te fac sa devii confuza, de aceea este bine sa ai mereu pe cineva langa tine, care sa te ajute sa-ti coordonezi miscarile, respiratiile etc.

    Inceperea travaliului nu este marcata mereu de ruperea apei

       Majoritatea gravidelor considera gresit ca ruperea membranei (a apei) este singurul semn dupa care trebuie sa se ghideze cand vine vorba de declansarea travaliului si deosebirea lui de cel fals.
    Travaliul poate incepe si in lipsa acestui semn. Apa ti se 
    poate rupe mult mai tarziu, insa cel mai important este sa monitorizezi cu atentie contractiile. Sunt primele semne ale travaliului si sunt caracterizate prin aparitii periodice, regulate si din ce in ce mai intense.

    S-ar putea ca bebelusul sa ti se para uratel dupa nastere

    Fiecare mamica isi vede copilul cel mai frumos din lume! Insa nu multe pot spune asta cand il vad imediat dupa nastere.
      Aspectul caracteristic al nou-nascutilor este unul ciudatel, cu o piele usor vinetie, pete rosiatice pe corp, un cap usor deformat (din cauza trecerii prin canalul de nastere) si organe genitale usor umflate (la baietei).

      Toate aceste caracteristici dispar pe masura ce micutul se adapteaza la mediul extrauterin, insa mamicile au adesea impresia ca au nascut un copil uratel. Ai putina rabdare si vei constata ca este cel mai frumos bebe din lume! 

    Asteapta-te ca planul tau de nastere sa fie dat peste cap

    Ca orice graviduta harnicuta si responsabila, probabil ca ai pus deja la cale tot ce trebuie facut din momentul in care intri in travaliu si pana la iesirea din maternitate. Ai delegat sarcini, ai rezervat camera de spital, ai facut bagajelul pentru maternitate si mai ramane doar sa astepti travaliul si nasterea pentru ca planul sa fie pus in aplicare.
       Experienta mamicilor arata ca foarte putine lucruri de pe lista din planul de nastere au fost puse in aplicare in momentele cu pricina. Se pare ca din momentul in care travaliul isi intra in drepturi este foarte greu sa urmaresti indeaproape acel plan. Trebuie sa te adaptezi tuturor situatiilor neprevazute care apar.
       Nu te ingrijora, atat timp cat totul se termina cu bine, poti spune ca planul tau, fie el si deviat, a dat roade!

    Nu renunta la epidurala sau la medicamente anestezice in timpul nasterii naturale

        Chiar daca vrei sa fii o gravida curajoasa, care infrunta nasterea naturala fara niciun medicament, mamicile care au trecut prin ea te sfatuiesc sa nu renunti la epidurala sau la anestezice daca ti se ofera sansa sa le iei.
        Nu neaparat pentru ca nu ai putea face fata durerilor, insa mamicile povestesc ca cel mai mare beneficiu ale acestei medicatii nu este diminuarea durerilor, ci faptul ca poti trai intens si te poti bucura la maxim de acest moment uimitor din viata ta, acela de a da nastere unei alte fiinte umane. 

    Vei renunta la pudoare !

      Renunta la grijile cu privire la momentele in care vei fi nevoita sa stai dezbracata in fata medicului si a pleiadei de asistente care frecventeaza salonul sau ca partenerul de viata te va vedea intr-o astfel de ipostaza.
    In momentul in care incepe travaliul, iar durerile sunt din ce in ce mai frecvente, pudoarea sau jena reprezinta ultimul lucru la care te vei mai gandi.

    Fii pregatita sa faci fata unui travaliu lung

    Exista posibilitatea sa treci printr-un travaliu de lunga sau de scurta durata. Oricum ar fi, important este sa te inarmezi cu rabdare si putere sa faci fata si unui travaliu mai lung, deoarece nu este exclus sa auzi de mai multe ori de la medic ca trebuie sa mai asteptati, ceea ce te va scoate din minti.


     


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu