Bebelusul in primul an , Colici , Sanatate , Dezvoltare , Dinti de lapte , Plansul si somnul bebelusului

Primul an din viata bebelusului este dominat de cele mai multe si mai mari schimbari. In primul an, bebelusul tau creste repede, ii erup primii dintisori, spune primele cuvinte, face primii pasi si descopera in fiecare zi lucruri noi.
 Bebelusul de 1 luna incepe sa se incrunte si sa faca tot felul de grimase. O parte dintre bebelusii de aceasta varsta chiar rad. Pentru a-i incuraja si ajuta dezvoltarea, raspunde-i si tu cu diferite grimase potrivite cu cele pe care le face el. Tine-l aproape de chipul tau pentru a te putea observa mai bine.
Pastreaza tot timpul contactul cu cel mic. Chiar daca nu te poate vedea, atunci cand iti faci treburile prin casa, se va bucura sa-ti auda vocea. Nu ai de ce sa te simti prost daca iti modelezi vocea si tonalitatea pentru a vorbi ca un copil. Vei vedea ca bebelusul tau va fi cu atat mai incantat si... unde mai pui ca acest lucru il si ajuta sa inteleaga si sa invete mai multe despre cum isi poate folosi vocea.

 Colicile la bebelusi

  • 1. Ce sunt colicile si care sunt cauzele aparitiei lor?
  • 2. Cum recunosti colicile la bebelusi?
  • 3. Colicile la sugari, normale sau nu?
  • 4. Exista vreun tratament pentru colici?
  • 5. Cand este cazul sa suni un medic?
Majoritatea sugarilor prezinta in primele luni de viata asa numitele colici abdominale. Bebelusul care are colici este agitat, are reprize de plans insotite de frecarea picioruselor, care apar, de obicei, in a doua parte a zilei si spre seara. Ele cedeaza de la sine, insa exista cateva remedii care il pot ajuta pe micut sa le suporte mai usor. Afla cum sa diferentiezi colicile de o problema medicala mai grava!

Ce sunt colicile si care sunt cauzele aparitiei lor?

Ele sunt dureri sau crampe abdominale care afecteaza starea generala a micutului. Nu se cunosc cauzele exacte, dar se crede ca dezvoltarea incompleta a sistemului digestiv ar determina aparitia lor. Se pare ca acesta nu produce cantitatea necesara de fermenti, care sunt implicati in digestia normala.
Bebelusul are nevoie de mai mult timp pentru a-si dezvolta sistemul digestiv. Pana la maturizarea lui, acesta va experimenta si alte neplaceri asociate colicilor precum problemele cu scaunele.

Alte teorii cu privire la originea acestor crampe sunt:

  • intoleranta la lapte;
  • subnutritia;
  • dezechilibru hormonal temporar;
  • sistem nervos hipersensibil la mediul exterior ;
  • temperament intens al copilului etc.

Cum recunosti colicile la bebelusi?

Ele apar cam la 2-3 saptamani de viata si incep sa dispara incepand cu luna a 3-a. Ele se recunosc astfel:

  • imediat dupa ce mananca incepe sa planga puternic – plansul poate dura in jur de 2 ore;
  • isi rasuceste sau freaca constant picioarele cand plange;
  • strange piciorusele spre abdomen;
  • isi incovoieste corpul;
  • crizele de plans apar de mai multe ori pe zi.

Colicile la sugari, normale sau nu?

Toti sugarii manifesta la un moment dat aceste dureri inconfortabile. Nu exista motive pentru care sa te invinovatesti ca nu il ingrijesti cum trebuie si ca din aceasta cauza apar starile incomode la bebe. Chiar si un copil sanatos tun poate avea colici.

Totusi, reprizele de plans extrem de lungi, precum si iritabilitatea copilului pot crea frustrari parintilor. Important este sa fii calma, rabdatoare si intelegatoare. Nu trebuie sa te invinovatesti sau sa te sperii, ci sa aplici cat mai multe metode pentru a calma durerile micutului tau. Cere ajutorul apropiatilor daca te simti depasita de situatie.

Exista vreun tratament pentru colici?

Nu exista un tratament care sa faca colicile sa dispara definitiv. Dar exista masuri pe care mamicile le pot lua pentru a ameliora durerile chinuitoare pe care micutul le traieste in acele momente. Insa ele nu sunt 100% sigure si nu functioneaza de fiecare data. Poti constata ca in unele dati un anumit remediu functioneaza in timp ce in altele este inutil.
  • da-i o jucarie sa se joace cu ea intre mese;
  • fii calma si rationala, nu te panica pentru ca ii creezi o stare si mai tensionata copilului;
  • infasoara copilul bine intr-o paturica;
  • pune-l la pieptul tau pe burtica pentru a simti caldura corpului;
  • foloseste un balansoar pentru a legana copilul;
  • maseaza-i usor burtica;
  • pune-i pe burtica o sticla cu apa calduta;
  • pune-i muzica;
  • schimba repede mediul in care se afla (plimba-te cu el prin casa, pe afara, cu masina etc.);
  • fii atenta sa nu inhaleze prea mult aer atunci cand mananca;
  • schimba laptele;
  • da-i ceaiuri contra colicilor;
  • ofera-i suplimente cu probiotice. 

Cand este cazul sa suni un medic?

  • daca bebelusul are o temperatura de peste 38 de grade Celsius;
  • plange mai mult de 2-3 ore in continuu si nu se observa niciun semn de ameliorare a durerilor in ciuda eforturilor tale;
  • nu mai mananca cum trebuie;
  • vomita constant;
  • are diaree frecvent;
  • are o stare generala alterata, in principal este somnolent.

    Sanatate

    Desfundarea nasului la bebelusi

    Cand bebelusul tau este racit sau are nasul infundat, poti sa folosesti o seringa cu bule ca sa inlaturi o parte din mucus.
    Daca mucusul s-a intarit sau s-a uscat, va trebui mai intai trebuie sa aplici picaturi de sare ca sa il umezesti.  Poti cumpara picaturi de sare de la farmacie sau sa le prepari acasa dizolvand un sfert de lingurita de sare in apa calda.
    Trebuie sa folosesti sarea prospata de fiecare data cand copilul tau se inbolnaveste. Intai de toate fierbe apa pentru a o steriliza daca o iei de la o fantana.

    Cum folosesc seringa de cauciuc pentru nasucul copilului?
    Incepe prin a-l tine in poala pe copilul tau cu capul intre genunchi si picioarele pe burta ta; lasa-i capul sa alunece usor pe spate. Daca ai nevoie de picaturi de sare, pune una sau doua picaturi in fiecare nara cu o pipeta. Incearca apoi sa ii tii capul nemiscat timp de 10 secunde.

    Urmatorul pas este curatarea mucusului cu seringa din cauciuc. Dupa curatarea unei nari, scoate seringa si arunca intr-un servetel continutul. Apoi, repeta acelasi proces cu cealalta nara.
    Daca bebelusul tau este congestionat si dupa 5-10 minute, aplica picaturi din nou si colecteaza mucusul. (Nu folosi picaturile de sare de mai mult de 4 ori pe zi deoarece pot usca nasul si irita narile.)
    Procesul ar trebui sa fie unul bland. Daca bebelusul tau se misca prea mult si tu sfarsesti prin a actiona prea agresiv, tesutul nazal se poate inflama ceea ce poate agrava congestia.
    Daca ti se pare ca asta se intampla, incearca sa repeti procesul dupa mai mult de 10 minute dandu-i timp sa se linisteasca.

    Cand copilul dumneavoastra se afla in situatia de a nu putea respira din cauza congestiei, aspiratia si eliminarea mucusului il vor putea usura intr-o anumita masura.
    Cum se procedeaza:
  • Strangeti intre degete capatul cauciucat al unui aspirator nazal si introduceti-l in nasul copilului. Desfaceti incet degetele permitand aspirarea mucusului.
  • Dupa fiecare utilizare spalati aspiratorul nazal tragand in acesta o solutie de apa cu sapun, dupa care clatiti-l cu apa curata.    

      Intoleranta la lactoza

     Cand nu tolerezi lactoza, inseamna ca organismul tau nu poate produce indeajuns de multa lactaza, enzima necesara pentru a digera lactoza, zaharul in laptele de vaca si alte produse lactate.
        Prin urmare, lactoza nedigerata ramane in intestin si cauzeaza probleme gastrointestinale. Aceste probleme tind sa nu fie deloc confortabile, daca nu chiar periculoase.
         Copiii care se nasc prematur nu pot produce intotdeauna cantitati adecvate de lactaza pentru o perioada de timp.
    Nivelul creste in mod normal la un copil in perioada de sfarsit a celui de-al 3-lea trimestru de sarcina.
    Adevarata intoleranta la lactoza apare de obicei la scolari sau la adolescenti. Desi este posibil ca simptomele sa apara mai devreme, este putin probabil ca acel copil sa fie intolerant la lactoza.

     Cauze
    Nu se stie de ce unii oameni au intoleranta la lactoza iar altii nu, dar se intampla des.
    Un copil se naste foarte rar cu intoleranta la lactoza. (Ca sa se intample acest lucru, ambii parinti ar trebui sa transmita copilului gena pentru acest tip de intoleranta la lactoza.)

        De la nastere, copilul ar trebui sa aiba diaree severa si sa nu poata tolera lactoza din laptele de san sau din laptele praf preparat din lapte de vaca.
    In acest caz, are nevoie de un lapte praf care nu contine lactoza. Daca sufera de diaree severa, corpul copilului nu va putea produce lactoza si va avea simptome de intoleranta la lactoza timp de o saptamana sau doua.

    Unele medicamente pot de asemenea sa cauzeze o productie mai mica de lactaza in organism ducand la intoleranta temporara la lactoza.
    Persoanele cu afectiuni de durata care afecteaza intestinele (cum ar fi boala celiaca sau boala Crohn) sufera cateodata de intoleranta la lactoza.
    Simptome
    Daca un copil are intoleranta la lactoza, s-ar putea sa aiba diaree, crampe abdominale, imbalonari sau gaze timp de 30 de minute pana la 2 ore dupa ce bea lapte de san sau mananca produse precum branza sau iaurtul, de indata ce sunt introduse mancarurile solide. (Bebelusii nu ar trebui sa bea lapte de vaca pana la un an.)

    Unele persoane care nu tolereaza latoza pot consuma cantitati mici de produse lactate fara sa prezinte simptome.
    Altii se vor simti rau de fiecare data cand consuma mancaruri care contin chiar si o cantitate foarte mica de lactoza.
    Intoleranta la lactoza sau alergie la lapte?
    Nu. O alergie este un raspuns imun, in timp ce lactoza este o afectiune digestiva. Totusi, simptomele pot fi similare.

    Durerea abdominala si diareea dupa consumarea produselor lactate ar putea fi cauzate de o alergie la lapte sau de intoleranta la lactoza, de exemplu.
    In cazul in care copilul tau dezvolta o iritatie uscata, care il mananca sau mancarime si umflare a fetei, buzelor sau gurii de fiecare data cand consuma produse lactate – sau simptome cum ar fi blande, ochi umezi sau ii curge nasul – s-ar putea sa fie alergic la una dintre proteinele laptelui de vaca.

    Metode de prevenire si tratament

    Diagnostic diferential
    Dupa cum am mentionat mai devreme, este foarte putin probabil sa aiba intoleranta la lactoza la varste foarte mici, dar ca sa fii sigura trebuie sa vorbesti cu medicul.

    Acesta te va intreba care sunt simptomele copilului tau pentru a pune un diagnostic.
    S-ar putea sa iti sugereze sa elimini toate sursele de lactoza din dieta copilului timp de 2 saptamani pentru a vedea daca simptomele sale dispar.
    Prevenire si tratare
    Intoleranta la lactoza nu poate fi prevenita, dar poti sa faci anumite lucruri pentru a-l ajuta pe copilul tau.
    Va trebui sa eviti produsele lactate si toate celelalte mancaruri care contin lactoza.
    Mai exista cateva mancaruri care contin lapte: clatite, prajituri, cereale, supele si cartofii instant, margarina, salatele, painea.
         Verifica eticheta si evita ingrediente cum ar fi zerul, lapte batut, pudra de lapte fara grasimi.
    Observa reactia copilului tau. Unele persoane care nu tolereaza lactoza pot digera cantitati mici de lactoza, in timp ce altele sunt foarte sensibile chiar si la cantitati foarte mici.

    Vei invata probabil din experienta ce cantitate din fiecare produs poate suporta copilul tau. Unele tipuri de branza au mai putina lactoza decat altele, de exemplu, asa ca ar putea fi mai usor de digerat.
    Si iaurtul de casa este in general mai usor de digerat decat laptele si alte produse lactate deoarece bacteriile sanatoase din el ajuta la producerea lactazei.
    In cazul in care copilul tau este foarte sensibil, va trebui sa eviti toate sursele de lactoza. Daca nu, poti sa ii dai doar cantitati mici din anumite produse lactate. S-ar putea sa le digere mai usor daca le mananca in combinatie cu alte mancaruri.

    Asigura-te ca toate nevoile nutritive ale copilului tau sunt satisfacute. Daca trebuie sa elimini produsele lactate din dieta copilului tau, va trebui sa fii sigura ca are si alte surse de calciu, care ajuta oasele si dintii sa se dezvolte si sa fie puternice.
    Sursele non-lactate de calciu includ verdeturi, lapte din soia, broccoli, portocale, somon etc.

     Varsaturile la nou nascuti 

     Spre deosebire de regurgitatii, in cazul vomatului mancarea este aruncata afara, in mod violent, printr-o manifestare brusca, o izbucnire. Este destul de impresionant. Varsaturile pot fi simptomul unei infectii (otita, infectie urinara, meningita, gastro-enterita...), al febrei, al nasului infundat, al unei jene bronsitice, si, de asemenea, pot fi determinate de tuse sau de apendicita. Daca se repeta (si, in acest caz trebuie sa consultati medicul urgent), poate fi vorba de o anomalie a stomacului cum ar fi stenoza pilorului.

    Dezvoltarea bebelusului 

    Dezvoltarea bebelusului - Greutatea si inaltimea bebelusului - Bebelusul creste destul de repede. Dar pe cat de repede poate lua in greutate, pe atat de repede poate slabi. Afla care sunt limitele normale de greutate si inaltime la bebelusi in functie de varsta si cum te poti asigura ca bebelusul tau se dezvolta sanatos si creste frumos in fiecare zi.
     Miscarile corporale si expresiile faciale ale bebelusului tau reprezinta de fapt modul in care el comunica cu tine. Plansul ramane principala modalitate prin care el te anunta ca ii e foame, ca trebuie sa ii schimbi scutecul sau ca il doare burtica. Daca urmaresti cu atentie limbajul corpului lui, vei descifra mai multe mesaje ascunse pe care incearca sa ti le transmita.
    Ce iti transmite bebelusul tau prin limbajul corpului?

  • "Mi-e somn" - bebelusul tau iti transmite ca ii e somn in mai multe feluri: clipitul este din ce in ce mai greoi si mai incet; casca frecvent; duce manutele la ochisori;
  • "Mi-e foame" - daca il observi pe micutul tau ca deschide gura mare din ce in ce mai des inseamna ca e timpul pentru mancare;
  • 'Am chef de joaca!" - efectuarea unor miscari bruste ale corpului, da din manute si din picioruse agitat, are ochisorii larg deschisi;
  • "Nu!" - daca bebelusul tau vrea sa refuze ceva, atunci va sti cum sa o faca – isi arcuieste spatele, intoarce capul intr-o parte si refuza contactul vizual cu tine.
Cum incurajezi comunicarea cu bebelusul prin intermdiul limbajului corporal?
  • Fii atenta la bebelusul tau!
Inca din primele saptamani de viata, bebelusul va cauta contactul vizual cu tine si astfel va incerca sa iti atraga atentia. Cel mult, el va reusi sa iti ofere cadou cateva zambete. Asa ca fii atenta la el si raspunde-i in acelasi mod. Un zambet face cat o mie de cuvinte.
  • Invata sa recunosti cum se exprima copilul tau in diverse ipostaze!
Fiecare bebelus se exprima diferit in functie de starile pe care le are. Invata sa recunosti in timp ce expresii faciale are copilul cand e bucuros, cand e trist, cand se pregateste sa planga, cand e bolnavior etc. Acest lucru te poate ajuta sa controlezi mai bine starile lui. De exemplu, daca este trist si se pregateste sa planga, poti actiona rapid distragandu-i atentia, jucandu-te cu el sau dandu-i o jucarioara care sa il binedispuna.
  • Vorbeste cu el, dar numai cand este activ!
Chiar daca bebelusii sunt mai mult linistiti si somnorosi o mare parte din timp, cu siguranta ca vei identifica momente in care este activ si are chef de joaca. Profita de acestea pentru a vorbi cu micutul tau despre diverse lucruri. Foloseste-te si de expresii faciale pentru a exprima diverse lucruri. Vei observa ca te va asculta cu atentie si va incerca sa iti dea o replica a expresiei faciale pe care o afisezi.
  • Recunoaste limbajul corporal al copilului atunci cand este obosit!
Trebuie sa inveti felul in care comunica copilul cand este activ si cand este obosit. Acest lucru te ajuta foarte mult in relatia cu el si il ajuti sa invete lucruri si sa comunice cu tine. Degeaba vei incerca sa vorbesti cu el sau sa te joci daca nu este intr-o dispozitie care sa permita acest lucru. Daca observi ca bebelusul clipeste lent, face miscari rigide, sacadate, casca si este iritat, mai bine il bagi la somnic pentru ca nu este momentul potrivit pentru taifasuri.
  • Raspunde intotdeauna eforturilor lui de a comunica!
Cu mult timp inainte de a invata sa vorbeasca coerent, bebelusii vor transmite foarte multe mesaje celor din jur prin intermediul sunetelor. Incearca sa ii "raspunzi" cand vorbeste cu tine imitandu-i sunetele.

  Primii pasi ai bebelusului

  • 1. Cand ar trebui sa inceapa bebelusul sa mearga?
  • 2. Pasi spre primii pasi
Primii pasi ai bebelusului reprezinta un moment foarte emotionant pentru parinti. In timp ce multi parinti asteapta cu nerabdare ziua in care vor incerca sa incurajeze eforturile bebelusului lor de a sta pe propriile picioare, multi se intreaba cand anume va incepe micutul lor sa mearga.

Raspunsul este mai simplu decat te-ai fi asteptat, bebelusii incep sa mearga atunci cand sunt pregatiti, nici mai devreme, nici mai tarziu.
Bebelusii activi si sanatosi gasesc o multime de modalitati de a se misca prin camera. Unii se rostogolesc, altii se tarasc pe jos, iar altii sunt multumiti sa mearga de-a busilea si cand alti copii de varsta lor s-au ridicat deja pe doua picioare.

Altii merg de la prima incercare si exact atunci cand spun si specialistii ca este normal.
Ca parinte, nu ar trebui sa te igrijorezi prea tare daca bebelusul tau nu a inceput inca sa mearga. Important este sa faca progrese in fiecare zi.

Cand ar trebui sa inceapa bebelusul sa mearga?

Daca citesti multimea de carti scrise pe acest subiect vei afla ca bebelusul tau s-ar putea sa inceapa sa meraga pe la 12-14 luni. In realitate lucrurile stau un pic altfel. Bebelusul tau ar putea sa fie un profesionist in ale mersului de la 9 luni sau s-ar putea sa nu faca nici macar un pas pana la 16 luni (sau chiar mai tarziu). Niciunul dintre aceste scenarii nu reprezinta o problema, doar o diferenta in dezvoltarea fizica.

Bebelusii nascuti prematur ar putea avea ceva dificultati la capitolul mers. Doctorii sfatuiesc stabilirea unor tinte cu privire la dezvoltarea mersului raportandu-te la data la care ar fi trebuit sa se nasca in mod normal bebelusul, nu la data nasterii premature.
De exemplu, daca bebelusul tau s-a nascut cu cinci saptamai mai devreme, poti sa te astepti la o intarziere de cinci saptamani in ceea ce priveste mersul.

Pasi spre primii pasi

Bebelusii se dezvolta atat de repede in primul an incat parintii sunt coplesiti de progresele lor. Multe dintre uramtoarele progresele il vor ajuta pe bebelusul tau cand va veni vorba de mers:
• isi tine capul drept;
• se rostogoleste;
• sta in "patru labe";
• se taraste prin casa;
• apuca mobila pentru a se ridica.
Toate aceste abilitati il vor ajuta pe bebelus sa isi intareasca muschii si sa capete incredere in sine. Desi nu poti face mare lucru pentru a grabi procesul, il poti ajuta pe bebelus in mica masura urmand cateva sfaturi simple:
• Ai grija sa aiba periodic timp sa se joace. Acest lucru ii ajuta muschii sa se dezvolte si il ajuta si la coordonarea miscarilor.
• Cel mai bine va invata sa merga in picioarele goale, asa ca nu te lasa pacalita de "pantofii pentru mers pentru bebelusi".
• Pentru primii pasi este bine ca unul sau ambii parinti sa il tina din spate de manute.
• Nu folosi premergatorul pentru ca este periculos si nici nu ajuta prea mult la dezvoltarea mersului.

 Gimnastica bebelusului pentru primii pasi


  • 1. Gimnastica bebelusului, cand si de ce?
  • 2. Primele exercitii de gimnastica ale bebelusului
Gimnastica bebelusului este una dintre cele mai importante si utile metode de a stimula si tonifia musculatura micutului pentru a-l ajuta sa mearga mai repede. Cu fiecare exercitiu de gimnastica pe care il implementezi in rutina lui zilnica, incepand cu varsta de 4 luni, bebelusul este din ce in ce mai aproape de a face primii pasi singur, fara niciun ajutor. Iata care sunt beneficiile gimnasticii in dezvoltarea motorie a bebelusului, dar si cateva exercitii utile pe care sa le faci zilnic cu el!

exercitii-bebelusi

Gimnastica bebelusului, cand si de ce?

Bebelusii fac gimnastica zilnic, inca din prima zi de dupa nastere. Nu este vorba despre un ansamblu de exercitii configurate pe care il urmeaza, ci de miscari necoordonate, aleatorii, pe care le face involuntar atunci cand da din manute si picioruse.

Este recomandat ca exercitiile de gimnastica coordonate sa fie introduse in programul copilului incepand cu varsta de 4 luni.

Pana la aceasta varsta, micutul abia incepe sa isi tonifice gatul si spatele, de care are nevoie pentru a realiza corect exercitiile si pentru a trece mai departe, la alte miscari mai complexe. Initierea bebelusului intr-un program de gimnastica zilnica, cu exercitii speciale, contribuie la dezvoltarea mai rapida a functiilor motorii ale micutului si la mentinerea echilibrului in anumite pozitii.

Exercitiile de gimnastica ajuta la intarirea musculaturii manutelor, picioruselor, abdomenului, trunchiului si gatului. Cu ajutorul acestor exercitii, bebelusul face mai usor trecerea prin etapele necesare pana la dezvoltarea mersului si realizarea primilor pasi - tarare, rostogolire, mers de-a busilea, ridicare in fundulet etc.

Nu doar muschii si dezvoltarea fizica au de beneficiat de pe urma exercitiilor de gimnastica. Acestea contribuie si la dezvoltarea si maturizarea sistemului nervos al micutului. Ajuta la trecerea de la miscarile aleatorii ale manutelor si picioarelor la cele coordonate, la mentinerea echilibrului si stabilitatii in anumite pozitii etc.

Combinata cu masajul, gimnastica are un efect uimitor in dezvoltarea prichindelului. Tehnicile de masaj ajuta la stimularea circulatiei sanguine si limfatice a organismului. In plus, se stimuleaza activitatea organelor interne si sistemul motor al copilului. Miscarile fizice asociate gimnasticii, impreuna cu tehnicile de masaj, contribuie si la fortifierea imunitatii si tonifierea musculaturii.

Gimnastica este folosita nu doar ca un mod de a ajuta copilul sa isi dezvolte sistemul motor, ci si pe post de joaca, ca forma de socializare si comunicare, sau in scop terapeutic, pentru corectarea unor defecte sau deficiente cu care s-ar putea naste copilul.

Primele exercitii de gimnastica ale bebelusului

Este important sa incepi programul de gimnastica cu exercitii foarte simple, pentru ca mai apoi, dupa ce bebe mai creste si se dezvolta, sa treci la un nivel de complexitate mai mare a miscarilor. Asadar, in jurul varstei de 4 luni, poti incepe sa repeti zilnic cu el, exercitii precum:
  • bicicleta cu picioarele;
  • rostogolitul pe o parte;
  • morisca cu bratele.

Sigur ca, la aceasta varsta, fiecare exercitiu este realizat doar cu ajutorul tau. Chiar daca tu esti cea care face practic munca de a misca manutele si picioarele, exercitiile conteaza in dezvoltarea micutului. Cu antrenament si repetitie, va invata sa faca singur aceste miscari.

Antrenamentul bratelor bebelusului se mai poate face si cu alte tipuri de exercitii de gimnastica, nu doar cu morisca (rotarea bratelor spre inainte si inapoi):
  • ridicarea alternativa a fiecarei maini, in sus, pe langa cap si aducerea la loc, pe langa corp, de mai multe ori la rand;
  • indepartarea laterala a manutelor de langa corp si aducerea lor in aceeasi pozitie (se mai pot aduce manutele si pe abdomen, incrucisandu-le peste piept si apoi sa le readuci la pozitia initiala) - ajuta la dezvoltarea flexibilitatii mainilor si la coordonarea lor.

Si piciorusele pot fi antrenate si in alte moduri decat prin imitarea miscarilor de pedalare a unei biciclete. Aseaza bebelusul intins pe spate, pe o saltea sau paturica moale, si fa tot felul de exercitii ale picioarelor, care sa il ajute sa isi dezvolte musculatura si sa-si coordoneze miscarile membrelor in vederea mersului:
  • ridica-i, alternativ, cate un picior, indoindu-i genunchiul, pana cand talpa poate sta perfect pe sol; adu-l la loc si ia-o de la capat;
  • ridica-i, alternativ, cate un picior, fara a indoi genunchiul, cat se poate de sus (fara a forta) si apoi revino cu el la pozitia initiala;
  • ridica-i, alternativ, fiecare picior, indoindu-i genunchii, pana cand ajunge cu acesta la nivelul abdomenului; revino la pozitia initiala si ia-o de la capat, de vreo 8-10 ori.
Dezvoltarea musculaturii trunchiului si capatarea de forta si putere in zona lombara se obtin in timp si tot cu ajutorul unor exercitii de gimnastica:
  • operatiunea "rostogolirea", cu putin impuls din partea mainilor tale, este unul dintre exercitiile de gimnastica cele mai eficiente pentru dezvoltarea motrica a bebelusului; pozitioneaza-l culcat, pe spate, si impinge-l usor cu mainile din laterale, pana se rostogoleste; ajuta-l sa revina la loc cu aceleasi miscari; pe masura ce creste, lasa-l pe el sa-si dea silinta pentru a reveni la pozitia initiala; in foarte scurt timp, se va rostogoli singur;
  • din pozitie intinsa pe spate, ajuta-l sa se ridice in fundulet, tinandu-l de manute si fa tot soiul de miscari usoare de balansare in fata si inapoi sau in partile laterale; aceste mici balansari il ajuta sa capete putere in trunchi si, in timp, sa isi pastreze singur echilibrul in acea pozitie;
  • pune-l culcat pe burtica si aseaza-te in fata lui, la o oarecare distanta de el, tinand in mana jucaria lui preferata, fii sigura ca va ridica capul sa se uite pe unde esti; incurajeaza-l sa se tarasca pana la tine si sa prinda jucaria pe care o ai in mana; acest exercitiu ajuta la dezvoltarea mai multor grupuri de muschi si la imbunatatirea posturii;
  • intinde copilul pe burtica, apoi prinde-i bratele cu mainile, din zona umerilor si axilelor; ridica-i usor partea superioara a trunchiului de la sol, fara a forta si revino apoi la loc; repeta exercitiul de mai multe ori - va ajuta la intarirea musculaturii gatului si zonei toracice.



 Dintii de lapte , etape de crestere si sfaturi 

  • 1. Etape de crestere a dintilor de lapte
  • 2. Simptomele cresterii dintilor de lapte
  • 3. Ingrijirea corecta a dintilor de lapte
  • 4. Dintii definitivi la copii
Dintii de lapte reprezinta una dintre cele mai mari preocupari ale proaspetilor parinti, nevoiti sa urmareasca atent cresterea dentitiei temporare a bebelusului si sa ii asigure ingrijirea corecta. Intregul proces incepe de regula in jurul varstei de 6 luni, cu posibilitatea ca primii dintisori sa isi faca aparitia inca de la 3-4 luni sau, dimpotriva, mai tarziu de jumatate de an.

dinti-bebelusi
 
Iata care este cresterea pe etape a dintilor de lapte si cum se realizeaza ingrijirea lor optima pana la aparitia dentitiei permanente.

Atunci cand dintisorii unui bebelus incep sa creasca, nu exista un tipar fix si previzibil despre ritmul lor de dezvoltare sau despre gradul de disconfort pe care il produc. In timp ce pentru un copil aparitia unui dinte se poate petrece peste noapte, pe nesimtite, acest episod poate fi pentru alt bebelus o experienta dureroasa si mai indelungata.

Cresterea dintilor de lapte urmeaza in general modele de ordin ereditar, ceea ce inseamna ca o evolutie lenta observata in istoricul mamei sau al tatalui se poate repeta si in cazul copilului. De altfel, arhivele medicale consemneaza cazuri speciale de-a lungul timpului, in care nou-nascutii au venit pe lume cu dentitia dezvoltata in exterior sau in care copiii nu au prezentat niciun dintisor crescut pana la varsta de 14 luni.

Etape de crestere a dintilor de lapte

Dentitia temporara sau caduca de lapte este formata din 20 de dinti incipienti, cu 12 mai putin decat dantura matura formata din 32 de dinti. Majoritatea copiilor au dentitia de lapte completa pana in jurul varstei de 2-3 ani, urmand sa o inlocuiasca la 6-7 ani cu cea permanenta.

Aceste repere de varsta reprezinta o medie a indicilor temporali atribuiti cresterii pe etape a dintilor copiilor, in niciun caz o regula. Micile neconcordante nu au cu necesitate o importanta patologica, fiecare organism dezvoltandu-se in propriul ritm.

  • 6-7 luni: cresc incisivii, primii 2 dinti de sus si primii 2 de jos, in partea centrala a arcadei dentare;
  • 7-9 luni: cresc inca 2 incisivi de-o parte si de alta a primilor 2 de sus si 2 de jos;
  • 10-14 luni: cresc primii molari, dintii dubli necesari pentru procesul masticatiei;
  • 15-18 luni: cresc caninii sau "dintisorii ascutiti";
  • 2-3 ani: creste al doilea set de molari, in spatele arcadei dentare.

Simptomele cresterii dintilor de lapte

Simptomele cresterii dintilor de lapte variaza de la caz la caz si pot indica totodata o alta problema de sanatate a micutului. Prin urmare, un consult pediatric se impune in cazul in care bebelusul pare deosebit de agitat.
Iritabilitatea este o consecinta fireasca disconfortului resimtit de copil atunci cand dintele incearca sa penetreze gingia, iritand-o si inflamand-o. Durerea este mai intensa la primele aparitii ale dentitiei de lapte si la cresterea molarilor (din cauza dimensiunii lor superioare).
Salivarea abundenta se poate observa intre 3 si 4 luni, deoarece cresterea dintilor stimuleaza productia de saliva. Acest fenomen difera in mare masura de la un copil la altul. Tusea poate sa apara tot pe fondul excesului de saliva, iar copilul are tendinta sa isi atinga des obrajorii sau sa se traga de urechi, acolo unde se reflecta durerea gingivala.

Tendinta de a musca obiecte, jucarii, propriile manute si degetele este si ea frecventa in timpul cresterii dintilor, ca metoda de atenuare a senzatiilor neplacute prin aplicarea unei presiuni la nivelul gingiei. Alte simptome posibile, dar mai rar intalnite, sunt tulburarile de somn, diareea, febra usoara sau semne vagi de raceala.

Ingrijirea corecta a dintilor de lapte

Ingrijirea corecta a dintilor de lapte este esentiala pentru sporirea sanselor ca micutul sa aiba o dantura frumoasa si sanatoasa pe toata durata varstei adulte. In afara de metodele de atenuare a disconfortului produs de cresterea dentitiei primare, parintii trebuie sa acorde o atentie suficienta si igienei orale.
Curatarea cavitatii bucale este recomandat sa inceapa inainte de aparitia primilor dintisori, prin badijonarea gingiei superioare si inferioare cu ajutorul unui pansament de tifon steril inmuiat in apa, de doua ori pe zi (dupa prima si ultima masa).
Prevenirea problemelor de sanatate orala presupune si eliminarea factorilor alimentari de mare risc, provocatori de carii si infectii gingivale, precum zaharul si mierea aplicate pe suzeta sau dulciuri intre mese si inainte de culcare.
In conditiile unei igiene corespunzatoare, se pot aplica o serie de masuri care sa usureze neplacerile bebelusului in perioada cresterii dentitiei de lapte:
  • medicul pediatru poate recomanda analgezice usoare potrivite varstei, cu acetaminofen sau ibuprofen;
  • cu ajutorul unui accesoriu special sau chiar cu degetul gol foarte curat, maseaza gingia copilului aproximativ 2 minute consecutiv: chiar daca initial va avea tendinta sa protesteze, aceasta actiune reduce disconfortul specific gingiilor inflamate si sensibile;
  • ofera-i copilului obiecte special concepute pentru a fi roase, pe care le gasesti in farmacii sau in magazinele specializate.
Multi parinti folosesc remedii adiacente pentru o tranzitie mai usoara catre cresterea dintilor de lapte, precum geluri pentru gingii. Expertii au, insa, opinii contradictorii cu privire la eficienta si siguranta acestor produse, de aceea este necesar sa te consulti cu medicul pediatru inainte sa urmezi un astfel de tratament.

Odata cu aparitia completa a configuratiei dentare temporare, dintii de lapte au nevoie de protectie impotriva cariilor dentare, deoarece smaltul lor este fragil, sfaramicios si usor de patruns de agentii patogeni. Credinta gresita a unor parinti ca dintii primari nu au nevoie de ingrijijre este gresita, deoarece cariile lor pot afecta mugurele viitorilor dinti definitivi.
Pana la 4 ani, toti copiii au nevoie de ajutor pentru a se spala pe dintisori cu periute mici, speciale si pasta de dinti destinata exclusiv uzului infantil. Dupa aceasta varsta, se poate utiliza o perie si pasta normala. Periajul dintilor de lapte devine obligatoriu dupa varsta de 1 an.

Parintii sunt sfatuiti sa preintampine viitoare probleme dentare prin limitarea consumului de bomboane, caramele, acadele si alte dulciuri de acest gen. In plus, este necesara prevenirea dependentei de biberon si suzeta pana la varste mari (peste 2 ani si jumatate), aceasta fiind o alta cauza a imbolnavirii dintisorilor de lapte.

Bauturile dulci si acidulate afecteaza si ele smaltul dintilor, fiind in acelasi timp nerecomandate in consumul zilnic al celor mici.

Dintii definitivi la copii

Ordinea apritiei dintilor definitivi este de asemenea foarte variabila:
  • incisivi centrali:7 ani;
  • incisivi laterali: 8 ani;
  • canini:11 ani;
  • primii premolari: 11 ani;
  • urmatorii premolari: 11-12 ani;
  • primii molari: 6-7 ani;
  • a doua grupa de molari: 13 ani;
  • a treia grupa de molari: 17-30 ani.

Plansul la bebelusi. Cauze si solutii

  • 1. Cauzele plansului la bebelusi
    • 1.1. Ii este foame
    • 1.2. Nu se simte confortabil
    • 1.3. Ii este prea cald sau prea frig
    • 1.4. Este prea obosit
    • 1.5. Este plictisit
    • 1.6. Vrea sa iti atraga atentia
    • 1.7. Se simte rau sau il doare ceva
  • 2. Metode de calmare a bebelusului cand plange
    • 2.1. Ia-l in brate si tine-l la piept
    • 2.2. Pune-i muzica pe fundal sau sunete albe
    • 2.3. Distrage-i atentia
    • 2.4. Mangaie-l sau fa-i masaj
    • 2.5. Ofera-i suzeta!
de_ce_plange_bebePlansul bebelusilor este firesc si necesar. Toti bebelusii sanatosi plang intre 1 si 3 ore pe zi. Acesta reprezinta singurul mijloc de comunicare al unui copil atat de mic. Prin intermediul plansului, bebelusul iti transmite nevoile si starile lui: ii este foame, il doare ceva, e plictisit sau a murdarit scutecul. Pe cat de multe cauze exista pentru plans, pe atat de multe solutii de calmare ai la-ndemana!

Cauzele plansului la bebelusi


Ii este foame

Cauza principala care sta la baza plansului bebelusului este senzatia de foame. Acesta va plange din toti rarunchii cand va simti ca stomacelul este gol.

Nu se simte confortabil

Bebelusul poate plange atunci cand ceva il irita foarte tare: are scutecul ud, hainele sunt prea stranse pe el, scutecul ii irita pielea etc. Asadar, verifica, printre altele, daca micutul tau are nevoie sa-i fie schimbat scutecul sau daca vreun tantar dusmanos il deranjeaza, inainte de a da vina pe altceva.

Ii este prea cald sau prea frig

Ca orice parinte, este posibil sa exagerezi cu hainutele atunci cand il scoti afara pe bebelus sau dimpotriva, sa nu fii inspirata si sa il imbraci prea subtire. Nu-i nicio problema. Micutul te va anunta prin plans daca ii este prea cald sau prea frig.

Este prea obosit

Atunci cand copilul trece prin evenimente care il solicita si este activ mai mult timp decat este obisnuit, exista posibilitatea sa fie obosit sau extenuat si sa planga in hohote. Este semnalul de alarma ca "mami, sunt obosit, vreau sa ma odihnesc". Si atunci cand este privat de somn, micutul se poate manifesta prin plans.

Este plictisit

Atunci cand copilul este lasat singur prea mult timp sau nu are ceva pe langa el care sa-i acapareze atentia, micutul se plictiseste si iti transmite acest lucru prin lacrimi de crocodil.

Vrea sa iti atraga atentia

Plansul este si o modalitate eficienta de a-ti atrage atentia pentru a-l tine in brate si rasfata. Daca bebelusul te vede ca ai alta activitate si ca il ignori, va face tot posibilul sa te aduca in preajma lui. Si cum altfel ar putea face acest lucru decat prin plans?

Se simte rau sau il doare ceva

Daca ai eliminat toate cauzele de mai sus, iar bebelusul tau tot mai plange, exista posibilitatea sa sufere de vreo afectiune sau sa il doara ceva. In general, colicile sunt vinovate la aceasta varsta. Trebuie sa stii ca plansul difera atunci cand bebe este bolnavior. In acest caz, plansul se instaleaza brusc si este foarte puternic (ascutit). De obicei, copilul plange cand il doare ceva. Exista si cazuri in care anumite afectiuni se manifesta mai mult prin letargie decat prin plans.
Te poti confrunta cu situatii in care, orice ai face, nu poti depista cauza plansului copilului. Acest lucru se intampla pentru ca, uneori, acesta plange fara un motiv anume.

Metode de calmare a bebelusului cand plang

Ia-l in brate si tine-l la piept


afectiune bebelusPrima masura care trebuie luata si o posibila solutie pentru calmarea lui este tinerea in brate. Copilul se simte in siguranta, confortabil si bine in bratele tale si este posibil sa inceteze sa mai planga astfel. Pune-l la piept pentru a-ti simti bataile inimii. Se pare ca au un efect linistitor asupra copiilor.

Pune-i muzica pe fundal sau sunete albe

Sunetele sau zgomotele albe sunt cele care sunt placute auzului oricui. Este vorba de ciripitul pasarelelor, suieratul vantului, sunetul apelor curgand si in general sunetele din natura. Acestea sunt considerate a fi cele mai utile in calmarea bebelusului din plans. Daca acestea nu functioneaza, iar micutul tau este degustator de ritmuri mai alerte, pune-i alt tip de muzica care sa il linisteasca.

Distrage-i atentia

Incearca sa ii distragi atentia cu o jucarie sau un joc atunci cand plange. Cauta jucariile preferate si "defileaza" cu ele prin fata lui. Vezi ce ii atrage atentia. Daca jucariile sunt inutile, este timpul sa te joci cu el vorbind, batand din palme, zambind si facand tot felul de grimase amuzante. Orice metoda de distragere a atentiei poate fi utila pentru a-l linisti.

Mangaie-l sau fa-i masaj

Incepe prin a-l mangaia usor pe burtica si pe spate, vorbeste cu el si daca nu are efect, fa-i masaj cu uleiuri esentiale cu efect calmant pentru bebelusi.

Ofera-i suzeta! 

Nevoia de supt este foarte intensa la bebelusii foarte mici. S-ar putea sa ai mare noroc daca isi suge singur degetelul, dar daca nu, ai oricand la-ndemana suzeta.
 
 

 Somnul bebelusului - metode fara lacrimi

  • 1. Expertii propun strategii
  • 2. Solutii propuse
Sa il inveti pe bebelusul tau sa se consoleze singur pana adoarme si sa doarma toata noaptea nu inseamna ca trebuie sa il lasi sa planga pana adoarme.

bebe_somn_lacrimi
Daca nu iti place ideea de a-l lasa singur cand plange – sau ai incercat metodele "plange cat are nevoie" si nu au avut nici un efect – poate trebuie sa iei in considerare o abordare graduala care implica mai putine lacrimi.

Cum se intampla cu orice metoda, ce functioneaza pentru un copil nu functioneaza pentru celalalt.
Asa ca vei incerca multe metode si vei face greseli pana o vei gasi pe cea potrivita pentru familia ta.

Daca nu stii sigur ce sa faci, poti apela la intelepciunea altor parinti sau poti citi carti care trateaza acest subiect.
Care este teoria si controversa din spatele metodelor "fara lacrimi"?
In general, cei care prefera o abordare "fara lacrimi" in defavoarea metodelor "plange cat are nevoie" nu sunt de acord cu ideea de a-l lasa pe bebelusul lor singur cand plange pentru ca din punctul lor de vedere asta inseamna sa ii tradeze increderea bebelusului lor in adulti si in lumea inconjuratoare pe care abia acum si-o formeaza.
Ideea este ca ora de culcare iti ofera ocazia de a stabili o legatura intre tine si copilul tau.
In plus, specialistii considera ca tehnicile "plange cat are nevoie" il determina pe bebelus sa faca asocieri negative intre ora de culcare si somn, asocieri ce ar putea dura toata viata.
Expertii care sustin abordarea metodei "plange cat are nevoie" nu sunt de acord insa. Ei spun ca nu este traumatizant pentru bebelusi sa planga singuri pentru perioade scurte de timp daca mama si tata ii verifica frecvent – si rezultatul final este un copil foarte odihnit si mai fericit.
Ei argumenteaza ca strategiile de somn pot cauza dependenta peste masura a bebelusilor de consolarea unui parinte la ora de culcare, devenind mai greu pentru ei sa invete sa se linisteasca si sa adoarma singuri.

Expertii propun strategii

bebe_somnCe spun expertii "fara lacrimi"?

Foarte multe persoane care studiaza somnul bebelusilor au scris carti in favoarea metodelor "fara lacrimi".

Iata un ghid rapid al celor mai buni 3 experti
  • Aceasta metoda pune mare pret pe hranire si subliniaza importanta copilului avertizandu-i pe parinti sa il ajute pe copilul lor sa invete sa doarma atunci cand simte nevoia.

    Acest expert ii incurajeaza pe parinti sa doarma cu copilul, sa il legene si sa il hraneasca pana cand adoarme.
    Parintii sunt de asemenea sfatuiti sa intrebuinteze orice fel de apropiere fizica pentru a crea asocieri placute cu somnul si un program sanatos de somn care sa se pastreze pe termen lung.
  • Aceasta metoda ofera o abordare blanda si graduala a tuturor aspectelor legate de somn. Este vorba despre leganat si hranit pana cand copilul devine somnoros, moment in care trebuie asezat in pat – iar daca plange parintele trebuie sa raspunda imediat.
    Parintii trebuie sa noteze cum se comporta copilul atat in timpul zilei cat si in timpul noptii pentru a evalua foarte bine evolutia bebelusului.
  • A treia metoda sugereaza faptul ca asocierile trebuie sa fie pozitive, dar argumenteaza ca parintii nu ar trebui sa il obisnuiasca pe bebelus sa depinda de hranit, leganat si alte asemenea puncte de sprijin pentru a adormi.
  • In schimb, recomanda parintilor sa mearga in camera copilului daca acesta plange, luandu-l in brate si asezandu-l de cate ori este nevoie.
    Aceasta metoda este una intermediara intre atasamentul excesiv si tehnicile de "plange cat are nevoie" (cum ar fi abordare de asteptare progresiva).

    Solutii propuse

    bebelus_somnSfaturi practice pentru gasirea unei solutii "fara lacrimi"
  • Incurajeaza-l pe bebelusul tau sa manance cat mai mult in timpul zilei. Va invata ca ziua se mananca si noaptea se doarme. Si astfel sansele de a se trezi noapte ca sa manance vor scadea;
  • Stabileste un program de somn regulat. O rutina consecventa de somn in timpul zilei il va ajuta sa isi regleze somnul din timpul noptii;
  • Aseaza-l in pat cat mai devreme posibil, ca de exemplu pe la 18:30-19. Nu pica in plasa de a-l tine treaz ca sa fie mai obosit.
    Un copil excesiv de obosit va adormi foarte greu. Unii experti spun ca bebelusii care adorm devreme dorm mai mult;
  • Fa schimbari incet. Daca bebelusul tau adoarme tarziu (pe la 21:30), nu schimba brusc ora la 19. Este mai bine pentru bebelusul tau sa ajunga sa adoarma la 19, dar progresiv;
  • Alege o program de somn si respecta-l. De exemplu, o baie, apoi o carte, apoi un cantec de leagan, apoi pat, la aceeasi ora in fiecare seara;
  • Dezvolta niste sunete cheie pentru a-i semnala copilului tau ca este momentul sa adoarma. Un sunet poate fi un simplu "ssst" sau o fraza blanda cum ar fi "Este timpul sa dormi". Repeta sunetul sau fraza cand il asezi in patut ca sa il asocieze cu ora de culcare;
  • Creeaza un mediu confortabil de somn care i se potriveste copilului tau. Unii copii au nevoie de mai multa liniste si de mai mult intuneric decat altii.
    Muzica relaxanta sau cu sunete din natura sau cu sunetul unui acvariu care clipoceste poate avea un efect de calmare.
    Asigura-te ca asternuturile sunt primitoare (incalzeste-le cu o sticle plina cu apa calda inainte sa il asezi in patut).
    Copiii foarte mici dorm mai bine cand sunt leganati. Nu il imbraca prea gros si nu incalzi camera in exces;
  • Nu raspunde la fiecare zgomot pe care il face bebelusul tau. Invata sa distingi intre momentele in care chiar plange si un geamat.
    Daca nu esti sigura, asteapta un minut in fata usii ca sa nu il deranjezi daca doarme.
    Au efect tehnicile "fara lacrimi"?
    Aceste tehnici sunt intr-adevar eficiente, dar va trebui sa ajungi sa il cunosti pe copilul tau, sa fii flexibila si sa aflii ce metoda ti se potriveste. Adeptii tehnicilor "fara lacrimi" recunosc faptul ca aceasta abordare este de lunga durata – de mai lunga durata decat tehnicile "plange cat are nevoie" – dar spun ca este mai putin traumatizant pentru bebelus si pentru parinti.

    S-ar putea ca in cazul tau sa nu mearga nici o strategie "fara lacrimi". Daca acesta este cazul, poate vrei sa incerci o metoda "plange cat are nevoie".
  •  

    Niciun comentariu:

    Trimiteți un comentariu